Followers

Friday, August 8, 2008

Oh kome, deroyan dah berbunge!


Oh kome, durian udah luruh...mari kita cepat pergi suluh! Musim deroyan dah tibe weh! Kome idak ke turut sama berpesta deroyan...teman awal-awal lagi dah pekena...mana boleh nengok je. Rugi le...

Teman sebenonye bukan nak cerita sangat pasal deroyan ni...tapi pasal produk yang terhasil daripada deroyan iaitu tempoyak. Tempoyak ni memang salah satu kegemaran teman...buat penyelera ketika makan nasi...tapi tempoyak mentah ni kena yang baru, kalo dah mula masam teman dah tak gemor...yang itu kena buat gulai ke, buat sambal tumis ke...

Apa yang teman nak kongsi ni ialah bagaimana menjaga tempoyak supaya tidak masam...ni tips ni teman dapat daripada makcik yang jual tempoyak tahun lepas. Makcik tu kata, beli tempoyak banyak-banyak (agak-agak cukup stok untuk setahun), lepas tu masukkan ke dalam bekas aiskrim yang dah kosong (semestinya) sampai penuh, bila selesai masukkan bekas tadi ke dalam peti ais (bahagian beku). Bila nak guna tempoyak tu, potong agak-agak cukup untuk waktu itu, dan selebihnya simpan balik ke dalam peti ais. Harus diingatkan, potong tempoyak yang dah keras tu terlebih awal...supaya sempat kembali ke asal...kalo idak kome nengok je le tempoyak keras tu...kalo tak sabo kokak sorang sikit...hehehe!

0 comments: