Followers

Wednesday, February 17, 2010

Kembali Senyum...

Cuti hujung minggu yang panjang memberi kesempatan kepada aku dan Cik Ayang untuk 'bercanda' di dapur...dan menu yang dituntut oleh Kak Long adalah Ikan Siakap 3 Rasa...dan pastinya salah satu rasa tersebut adalah rasa nanas...maka pencarian nanas bermula...kebetulan saiz nanas yang ada...ondaik, godang amek!

Oleh kerana kami kurang gemar dengan nanas mentah, lebihan nanas telah dibincangkan untuk menu hari berikutnya iaitu Nanas Masak Ros a.k.a Nanas Masak Senyum..menu ini sangat popular di majlis kenduri di kawasan aku cuma cara penyediaannya merupakan satu cabaran bagi kami berdua lebih-lebih lagi Cik Ayang hanya mengenal menu tersebut sejak berada di sini...

Lalu aku teringatkan Pakcik Gugel dan dengan bantuannya pada peringkat awal menemui kegagalan demi kegagalan...dan aku percaya ia disebabkan masalah nama...ternyata telahan aku benar dan akhirnya aku temui resepinya dengan nama lain...

Hasil percubaan pertama, Nanas Masak Ros a.k.a Nanas Masak Senyum
Sila abaikan seni memasak dan terima kasih kepada Pakcik Gugel dan rakan-rakan...

DUN: Ko jangan jeles ye Juliet!

30 comments:

Che' Pit said...

ondaik, godang amek!

errrk bahasa apa tu?
apa maksudnya?

xiiinam said...

Nanas.....



Tis...tis...menitis sesuatu dalam mulut...kecur!

kakngah said...

mudahkan zmn skrg. xtau resepi blh refer ngn pkck gugel..
kok dedolu.. jonoh tipon kampung nanyo omak canno nk msk.. hihihi!!!

sonata anak kancil said...

kadang2 dapat nenas manis...kadang2 tipah tertipu...kena masam! sempena CNY naib YDP PIBG bagi buah nenas kepada semua

apa ke nama masak ni? macam acar kat rumah kenduri kawen ye?

Alimaz-Kembara Terasing said...

ondaik, godang tu pa dia...saya suka makan nenas mentah...

kuIna LadyInRed said...

ada lagi tak.. nak hantar tuppaware tingkat.

klu tak dak buat lain.. pokcik gugel sedia membantu.

GPI SKSV said...

Blurp! Alhamdulillah..
Terima kasih En. Dun sbb sudi hantaq kat kami semangkuk nenas masak rose...
Memang sodap! Habis kuah dihirup.. berebut anak-anakku..

hahahaha...

Framestone said...

he...23x kat google die tulis ape ek

lame xdtg blog nie... apa macam.. sihatkah...

BroFramestone Blog

julietchun said...

"Jeles" itu adalah tidak baik dalam perhubungan,hahahahhahaha.

baru ku tau masakan itu dipanggil nanas masak ros aka masak senyum. bukan org panggil nanas masak bumbar ke? ehheehehe, kalo tak salah aku ler.

ONE ZABA said...

senyum ada makna tuuu!!!

LiNda said...

Ermmm.... mesti sedap ikan siakap masak 3 rasa tuh . Al maklumlahh... sambil memasak, sambil bercanda ! hehe


Oooo... kalau di Johor namanya Nenas tumis rempah . Memang rasanya manis . Sangat sesuailah awak ngan wf yang sedang ber~honey moon.

iina said...

nenas masak senyum wahhh masak tuh musti keno senyum hehehehe.. my fav masak lemak nenas.. makan lak ngan ikan sepat masin.. memang best

Zyma Da` Catwoman said...

Salam DUN......

Nanas? Owh nooooooo......aku tak boleh makan nanas skrg ni. Danjeres!!!! Ada nyawa baru.....

:)

DUN Behrang 2020 said...

To Che'Pit:

Hahahaha...ko kena jelajah satu malaysia cari...baru thrill bro!

DUN Behrang 2020 said...

To xiiinam:

Aku tak leh la makan yang mentah tu...kalo yang dah masak ok je...
tis...tis...

DUN Behrang 2020 said...

To kakngah:

Yo la...tu la baguihnyo teknologi ni...kalau idak...kono nunggu orang jompuik kenduri yo la...

DUN Behrang 2020 said...

To sonata:

Tu la...mungkin serupa tapi nama tak sama...sini panggil nanas masak senyum sebab masa masak kena senyum selalu...

DUN Behrang 2020 said...

To alimaz:

Tu yang kekadang jeles tgk org makan nanas mentah2...tp sy 'tak' boleh...nak wat camner tu?

DUN Behrang 2020 said...

To KuIna:

Anto je la...bertingkat2 pun tak pe...tp pastikan ada isinya terlebih dahulu...ye la...pakcik gugel dan rakannya mmg baik la...

DUN Behrang 2020 said...

To GPI:

Uiksss...'dalam' perli tu bro...sorry arrr aku tak sempat bagi sbb dh licin...aku anto pakcik gugel je la...

DUN Behrang 2020 said...

To Framestone:

Mula tulis masak senyum...tak jumpa...pastu tulis masak ros...keluar lak nama aweks...search melalui gambar...terjumpa dgn nama 'pajeri kuning'...macam2 da...

Perasan gak lama tak singgah...alhamdulillah sihat...harap mike pun sihat gak bro!

DUN Behrang 2020 said...

To Juliet:

Nanas masak bumbar? Pulak dah...setakat ni dah ada 5 nama...best!

DUN Behrang 2020 said...

To One Z:

Hehehe...tau tak pe...(sambil tersenyum)

DUN Behrang 2020 said...

To Linda:

Anda memang bijak...ada nama lain lagi ek...dah jadi 6 namanya setakat ni...

DUN Behrang 2020 said...

To iina:

Yang tu mmg mabeles...kecur dah ni weh!

DUN Behrang 2020 said...

To Zyma:

Tahniah X 100! Jaga diri elok2 k! Jgn makan nanas buat masa ni...tengok jer...hehehehe!

azlanlin said...

Best entri ni sebab menunjukkan dah ada masa untuk "bercanda" sambil tersenyum untuk menu nanas masak rose.. Apa la agaknya membuatkan tersenyum tu ek? Hanya tuan diri je yang tau..tak gitu?

Sharifah Hassan said...

Salam kunjungan..

Terima kasih daun keladi yang berhelai-helai...heheheh! Yang penting daun keladi ni sangat mantap beb! Tetap tak basah walaupun dicurah aiyor berbaldi-baldi..

Sesungguhnya bengkel Blog pada 23 Mac adalah satu kejayaan yang benar-benar berjaya sebab sampaikan yang dinosaur pun sanggup turn pada mencuba walaupun dengan laptop subsidi..dok depan sekali pulak tuh!

Toce-toce..!!

DUN Behrang 2020 said...

To dakLan:

Senyum ada makna...!

DUN Behrang 2020 said...

To Sharifah:

Terima kasih kerana percaya beri peluang untuk timba pengalaman demi pengalaman...apapun kalau JK merangkap urusetia tak mantap, cergas, cemerlang dan terbilang...pastinya pengurusan dan pelaksanaan tak seperti yg diharapkan...tahniah untuk penganjuran yg terbaik!