Followers

Wednesday, December 10, 2008

PALAPES UPSI: TERIMA KASIH DAUN KELADI

Tahun ni merupakan tahun ketiga aku melibatkan diri dengan Program Ibadah Qurban dan Aqiqah di Behrang 2020. Untuk kali ketiganya jugalah aku ditugaskan untuk menimbang daging-daging tersebut sebelum diedarkan kepada penduduk. Cuma tahun ini pangkat "naik sikit"!

Tahun pertama aku di Behrang 2020, 4 ekor lembu ditumbangkan, tahun lepas sebanyak 7 ekor lembu dan tahun ini 13 ekor kesemuanya. Cuma 3 ekor diuruskan oleh kumpulan lain manakala 10 ekor lagi oleh kumpulan Mr. Shah and the gang dan aku "masuk" dalam kumpulan yang ini...ada sedikit salah komunikasi dan aku harap tahun depan "kembali senyum!"

Petang Ahad, seekor lembu untuk tujuan aqiqah disembelih dan pada malamnya ada kenduri. Terima kasih kat kakak-kakak yang bersusah payah menyediakan makanan malam tu...dan juga tuan 3 buah rumah (brader Khairul, brader Rishi dan brader Zurymee) yang "mengorbankan" rumah masing-masing sebagai port... susah-susah je! Memang seronok sebab wujud suasana kampung, bergotong royong memasak lemang, sup dan sebagainya. Siap ada skrin besar untuk "tayangan tengah malam" khusus untuk menemankan brader "penjaga lembu" di bawah kelolaan Ustaz Syed Zamzuri. Inilah istimewanya Bandar Behrang 2020!!!

Meriahnya tahun ini kami turut dibantu oleh kira-kira 200 orang anggota PALAPES UPSI (angka sebenar tak pasti tapi memang ramai daaa...) ! Dorang ni la yang bertungkus lumus buat kerja: bantu tumbangkan lembu, lapah, potong daging, potong tulang, timbang (sudahnya aku dok tengok dorang je la), basuh pinggan dsb...meriah sangat-sangat. Program selesai dalam masa kurang lebih 4 jam. Brader Rishi dan brader Rasdan, tabik spring laaa! Terima kasih daun keladi...tahun depan sudi-sudikan bantu lagi...Mr. Shah kalau nak stok panadol...ada banyak brader...jangan risau!

DUN: ASTRO boleh bayar tiap-tiap bulan...ermm apalah sangat Ibadah Qurban ni kan kalo bayar tiap-tiap bulan...kan? Kepada sesiapa yang ada gambar program ini dialu-alukan menghantar melalui emel atau apa-apa sahaja kaedah yang sewaktu dengannya.

0 comments: